Rapport från Farsta stadsdelsnämnd 20 april 2023
Kvällens nämndmöte inleddes med Öppet forum på temat stadsbyggnadsprojekt i Farsta stadsdelsområde. Vem som helst är välkommen till Öppet forum för att lyssna och ställa frågor till nämndens politiker och tjänstepersoner från förvaltningen. Just ikväll fanns ett tiotal personer från allmänheten på plats, och frågorna var många efter förvaltningens dragning. Kortfattat kan sägas att det pågår många byggprojekt runtom i Farsta, inte minst i Sköndal, Farsta strand och Larsboda. Flertalet av dessa går långsamt framåt eller är till och med pausade, till följd av det ekonomiska läget. Om man är intresserad av att följa utvecklingen kring ett särskilt byggprojekt så är sidan vaxer.stockholm.se ett hett tips.
Ett av de tyngsta ärenden som behandlades under nämndmötet var Underlag för budget 2024 med inriktning för 2025 och 2026 – även kallad ”fleråringen”. Ärendet handlar om de prioriteringar och utmaningar som nämnden vill skicka med till Kommunstyrelsen inför arbetet med att ta fram nästa års budget för staden. Från detta långa ärende kan vi nämna att klimatinvesteringar och klimatanpassningsåtgärder har fått desto större utrymme än under de blågrönas tid i majoritet, och att vi som nämnd i ytterstaden gärna ser en annorlunda fördelning av ekonomiska medel framöver – då vi drabbas hårdare av vissa utmaningar än andra.
Ett annat intressant ärende var det om årets brukarundersökning i parklekar, fritidsgårdar och öppna förskolor. Resultatet från undersökningen visar att verksamheterna är viktiga träffpunkter där den stora majoriteten känner sig nöjda och trygga. Undersökningen är ett kvitto på att de öppna fritidsverksamheterna för olika åldrar måste värnas och utvecklas – vilket vi i Vänsterpartiet Farsta ju alltid är de första att stå för. Den borgerliga oppositionen uttryckte också att resultatet från undersökningen var bra, men att de alltid är öppna för att låta privata aktörer driva parklekar. Vi i vänstern anser istället att den här typen av verksamheter är en självklar del av vår offentliga välfärd – inte minst eftersom de utgör så viktiga plattformar inom det förebyggande och främjande arbetet för barns och ungas välmående.
Framåt slutet av mötet klubbades nämndens krisledningsplan, som bland annat innebär att nämnden ska kunna erbjuda krisstöd till drabbade medborgare i samband med kriser.