Aktuellt

Rapport från Farsta Stadsdelsnämnd 2023-03-09

Efter en intressant dragning om och med stadsdelens trygghetssamordnare och trygghetsvärdar handlade kvällens största ärende om förvaltningens verksamhetsberättelse för 2022, där vi i den rödgröna majoriteten ställde frågor om de områden där indikatorerna antyder att det finns kvar att göra. Det handlar bl a om familjehemsplacerade barns skolresultat, möjligheten att komma utomhus på våra omsorgsboenden, och den upplevda och faktiska renhållningen i stadsdelen. Med anledning av förskolerapporten där förvaltningens arbete med de nationella minoriteternas rättigheter beskrivs så uppmärksammade vi även det svenska teckenspråket.

Andra ärenden där vi gjorde inspel eller anmälde särskilda uttalanden handlade om personalomsättningen inom verksamhetsområdet ekonomiskt bistånd och de generella problemen med att fylla platserna i rådet för funktionshinderfrågor. Vi la även (och fick som majoritet igenom) reviderade svar på remisser från kommunstyrelsen (om nya riktlinjer för s k idéburet offentligt partnerskap mellan stadsdelsförvaltningarna och de idéburna organisationerna, där vi ville vidga definitionen av begreppet välfärdsverksamhet för att inte riskera att satsningar på klimat, trygghet och kultur exkluderas) och EU-kommissionen (nytt förslag till föräldraskapsförordning, där vi ville markera mot oppositionens onyanserat positiva bild av surrogatmödraskapshanteringen, och tydligare fokusera på barnens rättigheter).

Liksom vid förra nämndmötet kom den verbala debatten mellan oss och oppositionen främst att handla om återtagandet i egen regi av ett LSS-boende i Sköndal (där vi återigen pekade på fördelarna med framförhållning och kontinuitet och insyn) och frågan om ordningsvakter kontra förebyggande insater, en gammal bekant vattendelare mellan vänster och höger. Vi upplyste även på förekommen anledning vår lokale sverigedemokrat om skillnaden mellan ordningsvakter och nattvandrare.

Här finns hela det justerade protokollet: https://edokmeetings.stockholm.se/welcome-sv/namnder-styrelser/farsta-stadsdelsnamnd/mote-2023-03-09/protocol/hela-protokollet-utom-sekretessarendenpdf?downloadMode=open

Dela den här sidan:

Kopiera länk