Aktuellt
Porträttbild på Maria Strandberg

Lokal klimatomställning är framtiden

Denna text publicerades i tidningen ”Vänstern i Farsta”, vilken delades ut i många brevlådor i Farsta i november 2021.

Klimatfrågan blir mer aktuell för varje dag. Vi ser redan konsekvenserna, senast med kraftiga skyfall under sommaren. Värst drabbas länder i globala syd, där många människor redan lider svårt av torka, översvämningar och extremväder.

För att bromsa klimatförändringarna krävs politiska beslut. Vi måste sluta bränna fossila bränslen. Vi måste ställa om transporter och produktion av livsmedel och andra varor. Samtidigt måste omställningen ske på ett rättvist sätt för att inte drabba dem med minst resurser hårdast.

     Hur kan vi bygga upp nya lokala infrastrukturer som stödjer
en omställning?

Ska vi klara klimatomställningen i ett samhälle där vi behöver samsas om resurser kommer lokalsamhället bli allt viktigare. Hur kan vi bygga upp nya lokala infrastrukturer som stödjer en omställning? Prylar som borrmaskiner och skruvdragare men även bilar är oanvända den större delen av sin livstid. Det vill säga, perfekta saker att dela på! Elbilspool, möjlighet att odla, att låna verktyg eller andra prylar och ställen dit man kan gå för att laga saker borde vara en självklarhet i varje bostadsområde.

Det nyöppnade fritidsbiblioteket i Farsta är ett sådant exempel på lokal omställning. Här kan vem som helst låna sport- och fritidsutrustning. Att inte alla behöver köpa sin egen utrustning bidrar till minskad klimatpåverkan. Det ökar också rättvisan då inte plånboken avgör vem som har möjlighet att ta med barnen och åka skridskor eller campa på sommarlovet.

Låt oss inspireras till fler liknande initiativ! Tillsammans kan vi skapa det samhälle vi vill se!

Maria Strandberg
styrelseledamot Vänsterpartiet Farsta

Dela den här sidan:

Kopiera länk