Aktuellt
Bild från fritidsbiblioteket i Gagersjö

Bibbla med sportprylar för en rättvis fritid i Farsta!

En plats dit Farstaborna kan skänka sport- och fritidsutrustning de inte längre använder och där alla kan låna saker gratis. Det är verkligheten på Stockholms stads första fritidsbibliotek som öppnade på Mötesplatsen i Fagersjö den första oktober efter ett förslag från Vänsterpartiet.

Denna text publicerades i tidningen ”Vänstern i Farsta”, vilken delades ut i många brevlådor i Farsta i november 2021.

Rätten till en meningsfull fritid

– När vi satt och diskuterade Vänsterpartiets budget i stadsdelsnämnden tyckte vi att det var viktigt att satsa på allas rätt till en meningsfull fritid. Vi vill att alla ska ha möjlighet att utöva sina fritidsintressen utan att behöva köpa nya prylar, säger Marre Mayr, representant för Vänsterpartiet och vice ordförande i Farsta stadsdelsnämnd.
Efter att Vänsterpartiet Farsta skrev in förslaget i sin lokala budget och skrev en insändare i lokaltidningen i början av 2021 hakade Socialdemokraterna på. – Vi la fram en gemensam skrivelse i stadsdelsnämnden och blev väldigt positivt överraskade när den borgerliga majoriteten röstade ja till förslaget, berättar Marre.

   Fritidsbiblioteket är bra för klimatet eftersom det minskar slit och släng-samhället, det leder till ökad rättvisa då alla har råd att testa och utöva olika aktiviteter och det är öppet för alla åldrar

Sedan gick det fort. Den första oktober slog portarna upp till fritidsbibliotekets lokaler i anslutning till Mötesplatsen i Fagersjö, där det drivs av stadsdelsförvaltningen. Fritidsbibliotek finns redan på flera platser i landet, men det i Fagersjö är det första i Stockholms stad.
Marre tycker att det är bra att kommunen erbjuder möjligheten att prova på fritidsaktiviteter och att fritidsbiblioteket är en bra användning av Mötesplatsen i Fagersjö. Hon skulle gärna se fler fritidsbibliotek runt om i staden.

Så funkar fritidsbiblioteket

Ida Stridsberg, enhetschef på stadsdelsförvaltningen i Farsta, berättar att man på fritidsbiblioteket kan låna begagnad sport- och fritidsutrustning. Det är helt gratis att låna och lånetiden är 14 dagar. Målgruppen för fritidsbiblioteket är boende i Farsta, men invånare som bor i närliggande områden kommer inte att nekas att låna. Alla åldrar är välkomna, men barn under 15 år behöver ha med sin vårdnadshavare vid uthyrning.
Utrustningen har skänkts av invånare i Farsta, men även från personer som arbetar i närområdet. Vilken utrustning som kommer kunna lånas ut beror helt på vad Farstaborna bidrar med. Det kan vara allt från sportgrejer, som fotbollsskor, rullskridskor eller tennisracket, till campingutrustning, som tält och trangiakök. Ida berättar att många redan ringer in till fritidsbiblioteket för att höra vilken utrustning som finns inne.
– Verksamheten är idag öppen på kontorstid eftersom det är en verksamhet för arbetsträning som drivs som ett fritidsbibliotek. För att det ska kunna bli ett fritidsbibliotek fullt ut med öppet även kvällar och helger, ser vi ett behov av att samverka med civilsamhället, säger Ida. Just nu behöver utrustningen lämnas tillbaka på fritidsbiblioteket, men förvaltningen kommer undersöka möjligheten att ha ytterligare inlämningsställen i stadsdelen.

Bra för både klimat och rättvisa

– Fritidsbiblioteket är bra för klimatet eftersom det minskar slit och släng-samhället, det leder till ökad rättvisa då alla har råd att testa och utöva olika aktiviteter och det är öppet för alla åldrar. Tänk dig att du bara kan gå och låna en skateboard gratis när ditt barn vill prova på att åka. Eller att pensionärerna kan låna ett tält när barnbarnen hälsar på och de vill hitta på nåt kul. Det finns bara fördelar med fritidsbiblioteket, sammanfattar Marre. Vi i Vänsterpartiet tycker inte att det ska kosta något att ha en meningsfull och kul fritid!

Maria Strandberg

 

Mayr och Niklas Aurgrunn, ledamöter för Vänsterpartiet i Farsta stadsdelsnämnd, på besök på fritidsbiblioteket i Fagersjö.

Dela den här sidan:

Kopiera länk