Aktuellt

Västbodaskolan läggs ned…

Farsta Stadsdelsnämnd beslutade nyligen att lägga ned Västbodaskolan till hösten efter ett förslag från den borgerliga alliansen. Nämnden bygger sitt beslut enbart på en utredning rörande effektivisering av skolan beställd av Stockholms Stad men utförd med skattebetalarnas pengar av en konsultfirma. Hela hanteringen var ett hån mot demokratin med rekordkort handläggningstid, hemlighetsmakeri in i det sista och munkavlar på berörd personal m.m. Dessutom var det direkt ogenomtänkt vilket visas av att ingen konsekvensutredning har gjorts vad gäller elevernas situation.

Den 1 juli tar Stockholms Stads utbildningsnämnd över alla skolfrågor och därmed även Västboda-ärendet. Det enda som kan rädda Västbodaskolan och de berörda eleverna är om ärendet rivs upp där.

Påståendet att den borgerliga majoriteten inte vill satsa på tegel och betong, utan istället på den "mjuka" verksamheten är inte heller sant. Borgarna i Farsta vill spara pengar genom att slippa betala hyra för Västbodaskolans lokaler, vilket man angett som huvudskäl. Det man dock gärna undanhåller är att under uppsägningstiden väljer man att betala hyra för tomma lokaler istället för att låta skolan få vara verksam så länge som möjligt. Hyran som Farsta stadsdel betalar går dessutom till det kommunalt ägda fastighetsbolaget SISAB. Pengarna går alltså bara runt i systemet, och skattebetalarna får betala för tomma lokaler och olyckliga barn istället för lokaler med glada barn som inte är överfulla.

Detta vill Vänsterpartiet
Till skillnad från Folkpartiet och övrig hycklande höger vill Vänsterpartiet faktiskt satsa mer på skolan – inte mindre. Västbodaskolan har ett mycket gott rykte, en ekonomi i balans och goda resultat samt arbetar mycket med integration i sin pedagogik. Detta eftersom Västbodaskolan har ett unikt läge mellan radhusområdet på Värmlandsvägen och Rottnerosbacken samt hyreshusområdet på Forshagagatan och Molkomsbacken.

Vid en stängning av skolan skulle all denna unika integreringspedagogik gå förlorad. Eleverna skulle flyttas till två olika skolor, de minsta barnen skulle få en kilometer längre till Hästhagsskolan som skulle bli en F-3 skola, de något äldre barnen tvingas gå den otrygga vägen förbi Farsta hotellhem till Kvickentorpsskolan som skulle göras om från att idag vara en högstadieskola till att vara en 4-9-skola. Kvickentorpsskolans lokaler skulle dessutom inte räcka till, varför man skulle behöva göra klasserna större. Det är uppenbart att högern i Farsta Stadsdelsnämnd i förlängningen utgår ifrån att vissa barn kommer börja i privatskolor istället för att hänga med i flytten. Troligen är detta den egentliga anledningen till nedläggningen av Västbodaskolan – att stänga den sista kommunala skolan i detta område av Farsta.

Lyssna till folkets vilja i stadsdelen och låt Västbodaskolan finnas kvar – så borde en sann demokrati fungera! Vänsterpartiet säger nej till fler privatskolor och ja till ett rättvisare samhälle där alla barn har samma chans att få en bra start i livet.

Vänsterpartiet Farsta april 2007


Vill du ha kontakt med Aktionsgruppen, som främst drivs av föräldrar och elever på Västbodaskolan – klicka på den här länken: 

 

Här är en text från Aktionsgruppens webbsida som förklarar lite mer bakgrund kring konflikten: 

 

Skriv en kommentar