Uncategorized

Flera hundra slöt upp!

Igår fick vi se en uppvisning i kampvilja när ett massivt uppbåd av föräldrar, elever, skolpersonal och övriga sympatisörer slöt upp till demonstrationen för att rädda Västbodaskolan. I det soliga vädret tågade man bestämt från skolgården i Farsta till Gubbängens skola där stadsdelsnämnden höll ett extrainkallat möte. Tåget ringlade sig långt och ackompanjerades livfullt av musikaliska barn och lärarare. Man kunde känna lusten och viljan, det driv som alla hade för att i sista stund påverka ett politiskt beslut.

Men efter flera timmars sammanträde så gick barnen gråtande ut ur lokalen. Deras skolas öde var beseglat, nedläggningen var ett faktum. Inga argument hade haft någon som helst inverkan på de borgerliga politikerna, de ville helt enkelt inte lyssna.

Oppositionen gjorde sitt för att in i det sista få en återremiss utav ärendet. Man hade alla argument på sin sida – ekonomin, demokration och folkviljan, sunda förnuftet och egna siffror på det framtida elevunderlaget.

Man pekade exempelvis på att man öppnat 14 nya förskoleavdelningar i området under 2006, så frågan är – var ska dessa förskolebarn ta vägen när man nu börjar stänga skolor? Vidare så förklarade man att den ekonomiska vinsten av att stänga skolan för det första inte är nödvändig och för det andra inte ens säker om den uppkommer. Detta eftersom man hyr av ett kommunalt fastighetsbolag så det handlar egentligen om att flytta omkring pengarna i olika kommunala påsar, vilket högern medgav men inte tyckte hade någon betydelse. Ett annat argument var att ärendet hade förberetts så fruktansvärt dåligt att det var en historisk uppvisning i arrogans för de demokratiska spelreglerna.

Men de argument som gjorde mest intryck var när barnen själva fick ställa frågor och utrycka sin oro över att flyttas över till en skola med erkänt dåligt rykte. Flera elever förklarade att man hade svårt att sova och gick runt med ont i magen över att behöva gå vid en annan skola. Men inte ens här kunde man skönja någon eftertanke hos någon av de borgerliga politikerna.

Med röstsiffrorna 7 mot 6 förpassades därmed en väl fungerande, högpresterande skolan med god ekonomi till graven – ett beslut som Vänsterpartiet framförallt å de berörda personernas vägnar djupt beklagar.

Skriv en kommentar